Hlavní obsah

Lufthansa odvrátila vánoční stávku, letušky a stevardi dostanou přidáno

– Berlín

Největší německé aerolinky Lufthansa se dohodly se členy odborového svazu palubního personálu na podmínkách ohledně navyšování mezd. Nové stávky letušek a stevardů, které v létě částečně ochromily letecký provoz nad Evropou, tak před Vánocemi nehrozí.

Článek

Dohoda předpokládá v příštích dvou letech průměrný růst platů zhruba 18 000 letušek a stevardů o necelá čtyři procenta a garanci místa do konce roku 2014. V příštím roce si mají přilepšit o 4,6 procenta.

Odbory naopak souhlasily s pružnější pracovní dobou palubního personálu a nižší tarifní strukturou u kolegů, kteří ke společnosti nastoupí od příštího roku.

Podmínky dohody navýší podle mluvčího Lufthansy náklady letecké společnosti zhruba o 33 miliónů eur (asi 833 miliónů korun).

Stávka by sebrala desítky miliónů eur

Pokud by se Lufthansa s palubním personálem nedohodla, pohrozili odboráři novými stávkami ještě před Vánoci, což by podle odhadů mohlo postihnout více než 1000 letů v tomto klíčovém období.

O dovolených a v době kolem Vánoc aerolinie totiž tradičně vydělávají nejvíc. Případné ztráty by se tak mohly vyšplhat možná až na desítky miliónů eur.

Dohodou s letuškami a stevardy však mzdové spory Lufthansy se zaměstnanci nekončí. V současnosti dopravce jedná s odborovým sdružením Verdi, které zastupuje pozemní personál, a s odborovým svazem pilotů Cockpit, upozornila agentura DPA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám