Hlavní obsah

Více firem chce zaměstnance propouštět než nabírat, vyplývá z průzkumu

Praha

Propouštění plánuje v prvním čtvrtletí 2013 mnohem více domácích firem než těch, které chystají nábor nových zaměstnanců. Ukázala to studie Manpower Index trhu práce, která vyznívá nejpesimističtěji od druhého čtvrtletí 2008, tedy od zahájení průzkumu. Pro toto čtvrtletí očekávaly firmy stagnaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nárůst počtu zaměstnanců předpovídají tři procenta zaměstnavatelů, propouštění 11 procent, 85 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro první čtvrtletí hodnotu minus osm.

V předchozím čtvrtletí byl index na nule, když nárůst i pokles očekávalo po pěti procentech firem. Po sezonním očištění je index pro první čtvrtletí minus čtyři.

"Výsledek není optimistický, zaměstnavatelé vidí trh práce jako velmi nejistý. Prognózy pro první čtvrtletí bývají již tradičně nejslabší, navíc jsou poznamenány rokem 2012, ve kterém rostla nezaměstnanost a klesaly obraty podniků," uvedla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Jediné odvětví s pozitivním očekáváním je těžba nerostných surovin s indexem pět procent. Ostatní odvětví předpokládají zhoršení situace. Nejhorší výhledy jsou v oboru doprava, skladování a logistika (-13 procent), následovaném maloobchodem a velkoobchodem (-11 procent).

Na Moravě má být hůř

Zaměstnavatelé v Praze očekávají pro první čtvrtletí 2013 relativně příznivé náborové prostředí s hodnotou čistého indexu trhu práce minus pět procent. Proti tomu zaměstnavatelé v Čechách předpovídají náborové plány s indexem minus osm procent. Na Moravě má index pro první čtvrtletí 2013 hodnotu dokonce minus 17 procent.

Zaměstnavatelé na většině trzích práce podle globálního průzkumu naznačují, že jsou opatrní s náborem nových pracovních sil. Nejlepší předpověď je v Tchaj-Wanu, Indii, Brazíli a Mexiku. Naopak nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Řecku, Itálii, Španělsku, Slovensku a Slovinsku.

V Nizozemsku je nejhorší index od začátku průzkumu před deseti lety. Německý trh práce odolává a index hlásí mírně optimistické náborové plány.

Reklama

Výběr článků

Načítám