Hlavní obsah

Největší banka Evropy přiznala praní špinavých peněz

Londýn/Hongkong
Aktualizováno

Největší evropská banka HSBC se přiznala k praní špinavých peněz. Je první bankou na světě, která něco takového učinila. S ministerstvem spravedlnosti USA už se dohodla, že dobrovolně zaplatí rekordní pokutu 1,92 miliardy dolarů (zhruba 37,5 miliardy korun). Před podpisem je také dohoda s dalšími americkými orgány a s úřady ve Velké Británii.

Článek

"Přijímáme zodpovědnost za chyby z minulosti. Už jednou jsme řekli, že toho nesmírně litujeme, a dnes to říkáme znovu," sdělil generální ředitel Stuart Gulliver, když o dohodě informoval.

Podle jeho slov je současná HSBC od základů jiná organizace, která se liší od té, jež se těchto chyb dopustila.

HSBC je globální bankou, která má hlavní aktivity v Evropě a v Asii. Američané ji vyšetřovali několik let a soustředili se na převody miliard dolarů do zemí, jako je Írán. Tedy do těch částí světa, které podléhají mezinárodnímu embargu.

Přes HSBC zřejmě praly špinavé peníze i zločinecké organizace, včetně mexických drogových kartelů.

Jak informovala agentura Reuters, HSBC hodlá zvýšit výdaje na boj proti praní špinavých peněz. Banka se rovněž dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti na nezávislém sledování, které by mělo zhodnotit pokrok v jednotlivých opatřeních.

Akcie HSBC na londýnské burze na počátku úterního obchodování mírně klesly.

Pokud jde o další velké pokuty bank, které čelily v USA obvinění kvůli porušení ekonomických a politických sankcí, tak například letos v červnu se s americkou vládou na pokutě ve výši 619 miliónů dolarů (zhruba 12 miliard korun) dohodla nizozemská banka ING Bank. Důvodem je fakt, že porušila sankce USA vůči Kubě, Íránu a dalším zemím a umožnila jim v minulosti nelegální pohyb až 1,6 miliardy dolarů přes banky v USA.

Další citelnou pokutu ve výši 536 miliónů dolarů (zhruba 10,4 miliardy korun) zaplatí podle dohody z roku 2009 švýcarská Credit Bank za zakázané transakce s nebezpečnými regiony v letech 1995–2006. Celková hodnota těchto transakcí s Íránem, Súdánem, Barmou, Kubou a Libyí přesáhla 1,6 miliardy dolarů.

Reklama

Související články

Bankovní gigant HSBC pral špinavé peníze

Britská banka HSBC s celosvětovou působností měla nedostatečné kontrolní mechanismy a praly se v ní špinavé peníze z nejrůznějších koutů planety. Po roce...

Výběr článků

Načítám