Hlavní obsah

Turisté do Česka jezdí víc, příjmy z cestovního ruchu přesáhly 104 miliard

Novinky, pit
Praha

Příjmy České republiky z cestovního ruchu vzrostly od letošního ledna do září o 8,6 procenta na celkových 104,6 miliardy korun. Informovala o tom agentura CzechTourism s odkazem na údaje zveřejněné Českou národní bankou (ČNB).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Článek

Na růstu příjmů se podílelo zejména první čtvrtletí roku, kdy počet zahraničních turistů stoupl meziročně o 14,4 procenta a příjmy ze zahraničního cestovního ruchu o 16,5 procenta. Výrazný nárůst příjmů ze zahraničního cestovního ruchu zaznamenala Česká republika i ve druhém čtvrtletí.

„Růst příjmů odpovídá našim očekáváním. Od počátku roku do konce třetího čtvrtletí vzrostl počet příjezdů zahraničních turistů o 8,7 procenta, příjmy za stejné období rostly stejným tempem,“ uvedl Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism.

Za sledované období výrazně vzrostl především počet přenocování turistů z Ruska, Spojených států, asijských zemí a Izraele. Výrazný nárůst zaznamenali hoteliéři u jihokorejských turistů, kteří v počtu přenocování dokonce předčili turisty z Číny, když dosáhli 182 000 přenocování.

Z Německa za první tři čtvrtletí přijelo 3,6 miliónu turistů, což bylo o 1,6 procenta více v porovnání se stejným obdobím roku 2011.

Výdaje Čechů na zahraniční cestovní ruch vzrostly od počátku roku o 7,2 procenta a vyšplhaly se na celkových 66,6 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám