Hlavní obsah

Šéf ČS k sKartám: Chceme přinést vysoký užitek a pohodlí příjemcům dávek

Právo, Jakub Svoboda

„Chceme udělat maximum pro to, aby projekt byl přínosem pro stát a současně přinesl vysoký užitek a pohodlí příjemcům dávek,“ řekl v pátek v exkluzívním rozhovoru pro Právo generální ředitel České spořitelny (ČS) Pavel Kysilka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (vpravo), ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (vlevo), generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka (uprostřed) na společné tiskové konferenci

Článek

Premiér Nečas ocenil vstřícnost ČS při jednáních o sKartách. O jaké konkrétní kroky šlo?

Naše vstřícnost spočívá zejména v tom, že rozšiřujeme výhody, které jsou se sociální kartou spojené. Tak například od nynějška budou moci držitelé sKarty vybírat hotovost ze všech bankomatů ČS kdykoli zdarma. Doposud byl zdarma jen první výběr.

Dále umožňujeme lidem se zdravotním postižením, kteří si z různých důvodů nemohou vybrat peníze z bankomatu, aby si hotovost mohli bezplatně vybírat na přepážkách našich poboček.

Drobnou, ale jistě příjemnou novinkou pro držitele sociálních karet je i to, že si v našich bankomatech rovněž zdarma mohou měnit k sKartě PIN. To zvyšuje pohodlí i bezpečnost pro klienty.

Na čem tedy budete vydělávat?

Je třeba připomenout, že realizujeme tento projekt pro stát zcela bezúplatně. Jediný potenciální výnos pro nás plyne z budoucích případných provizí za platby sKartou od obchodníků. (Obvykle banky účtují obchodníkům od jednoho do tří procent z provedené platby – pozn. redakce).

Co říkáte na to, že se do projektu sKaret zapojí jako další subjekt Česká pošta?

Jsme rádi, že se Česká pošta s nabídkou svých standardních hotovostních služeb k systému připojuje. Společně s ministerstvem práce a sociálních věcí jsme od samého počátku říkali, že systém sociální karty bude kdykoliv doplněn dalšími službami tak, aby klienti měli škálu možností, jak se ke svým penězům ze sociální karty dostat, podle svých potřeb a preferencí.

Hodně zlé krve vyvolal závazek ministerstva práce „vynaložit maximální úsilí“, aby se karta využívala i u penzí. Zůstane toto ustanovení ve smlouvě se státem i nadále?

Všechny banky, které byly v soutěži o sociální karty, samozřejmě velmi zajímalo, jak mají celý systém z hlediska robustnosti a technických parametrů stavět. Zajímalo nás to proto, že jsme chtěli systém koncipovat tak, aby byl na případné rozšíření užívání karet připraven, což už nyní je.

Ten paragraf smlouvy dnes už považujeme za nepotřebný. Samozřejmě může být vypuštěn, protože systém, jak jsme ho postavili, do budoucna možnost rozšíření užívání karet umožňuje, aniž by to stálo nějaké prostředky navíc.

Kdy začnou platit změny, na kterých jste se se státem dohodli?

Pokud jde o změny v poplatcích, ty platí okamžitě, ale klienti je uvidí až v lednovém sazebníku. Již nyní tedy mohou vybírat sKartami z bankomatů zdarma a zdravotně postižení mohou vybírat hotovost v našich pobočkách, pokud jim to lépe vyhovuje. Pokud jde o možnost zasílat dávky složenkami, počítáme s tím, že to bude připraveno do konce května.

Regulérní soutěž o zprovoznění sKarty jste v konkurenci s dalšími bankami vyhráli a systém už dokonce běží. Co se bude po dnes oznámených změnách dít dál?

Banky soutěžily o hotový model. Málokdo si uvědomuje, jak technicky náročný a robustní projekt bylo třeba připravit pro hladké výplaty sociálních dávek přes sKartu. Máme velkou radost, že po technické stránce vše běží naprosto hladce a že sKarta bude výrazným příspěvkem k elektronizaci a zefektivnění státní správy.

Ale jen hladké technické řešení nestačí. Chceme udělat maximum, aby projekt byl jak přínosem pro Českou republiku, tak aby přinesl vysoký užitek a pohodlí příjemcům dávek, z nichž mnozí jsou našimi klienty. Jsem přesvědčen, že dohoda a výhody, o kterých jsme mluvili, výrazně pomohou tento cíl naplnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám