Hlavní obsah

Na pranýři uvízl nebezpečný alkohol a divně chutnající tyčinka

Novinky, pit
Praha

Další přírůstky označené jako „nebezpečné“ se během tohoto týdne objevily na webu potravinynapranyri.cz. Jednalo se o alkohol s příměsí denaturačního činidla a zkaženou kokosovou tyčinku.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

Článek

Premium borovička, kde je jako výrobce uveden Milan Kwaczek z Dobré, obsahovala 2-propanol, což je denaturační činidlo, které v lihovinách nesmí být přítomno. „Dále bylo zjištěno dvojnásobné množství metanolu, než je nejvyšší přípustné množství dané legislativním limitem,“ informoval web. Toto množství metanolu nemůže akutně ohrozit lidské zdraví, nebezpečnost výrobku je dána přítomností 2-propanolu.

Podobně dopadl i Kwaczek tuzemák, v němž byla zjištěna rovněž přítomnost 2-propanolu a také metanolu v množství vyšším, než připouští legislativní limit.

Zjištěné množství metanolu nemůže akutně ohrozit lidské zdraví, nebezpečnost výrobku je dána zjištěným 2-propanolem a neznámým původem. „Lihovina nebyla opatřena kolkem,“ upozorňuje web s tím, že výrobce je neznámý. Jako dovozce je uvedena společnost Ramitron z Frýdku-Místku.

V obou případech kontrola proběhla u Gabriely Soldánové v Brně.

Foto: potravinynapranyri.cz

Nebezpečný rum Kwaczek

Kokosovou tyčinku Flint od pardubického výrobce Goldfein odhalila kontrola v Penny Marketu ve Dvoře Králové nad Labem. „Chuť výrobku byla cizí a nažluklá,“ píše se na webu s tím, že potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

Portál potravinynapranyri.cz spravuje ministerstvo zemědělství společně se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Upozorňuje na nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám