Hlavní obsah

Kdo vezme peníze od OKD, tomu město nedá nic, varoval Frenštát

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Kdo od příštího roku přijme peníze od OKD, neuvidí z městské pokladnice ani korunu. Takový vzkaz vyslali frenštátští zastupitelé všem žadatelům o peníze ve městě. Získat finanční pomoc od obou subjektů nebude od 1. ledna příštího roku ve Frenštátě pod Radhoštěm možné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tamní zastupitelé vytáhli další trumf v boji proti těžební společnosti, která usiluje o průzkum ložiska černého uhlí v Dole Frenštát a schválili nová pravidla pro poskytování veřejné finanční podpory formou dotací a grantů.

Reagují tak například na dotaci 400 tisíc korun na opravu jízdárny v TJ Slovan Frenštát.

„Město se musí starat o organizace a spolky ve městě, ale každý si musí vybrat o čí peníze má zájem. Kdo se ale rozhodne přijmout peníze od OKD, musí počítat, že město mu už vstříc nevyjde,“ řekl místostarosta Frenštátu Pavel Mička (ČSSD).

V roce 2010 získala Charita ve Frenštátě právě od Nadace OKD dotaci ve výši něco málo přes 100 tisíc korun na vybavení. Po rozhodnutí zastupitelů jsou pro Charitu od příštího roku peníze nedostupné.

Na městu jsou závislé i příspěvky od státu

„Pobíráme dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí, je tam ovšem podmínka spoluúčasti města. Pokud bychom tedy nedostali žádný příspěvek od města, nemáme nárok na dotace z ministerstva, a to by byl pro nás vážný problém,“ vysvětlila ředitelka Charity Frenštát Lenka Tabachová.

Podle Mičky je poskytování dotací ze strany OKD jen dobře promyšleným reklamním trikem. „Fond slouží především k propagaci společnosti, která má v úmyslu na Frenštátsku těžit černé uhlí a tím devastovat tuto krajinu. V důsledku těžby z města mohli odejít významní zaměstnavatelé, a to nechceme dopustit,“ pověděl místostarosta.

A tak například Charitě nezbývá, než se podřídit. „Pravidla jsou jasně daná a my budeme s Frenštátem solidární. Město nám dává peníze na provoz a to je pro nás důležitější, než peníze na vybavení. I když i ty potřebujeme a je stále těžší je získat. Usilujeme například o vůz s plošinou, ale nepodařilo se nám získat na něj žádný grant,“ popsala Tabachová.

V přilehlých obcích s přijetím darů a dotací od OKD takový problém nemají. V Lichnově letos díky penězům OKD opravili farnost, dotaci na projekt Ve stopách Zdeňka Buriana získala i Kopřivnice. Už tři roky po sobě jdou z Nadace OKD peníze i regionálnímu sdružení Českého svazu ochránců přírody na Enviromentální informační centrum Pustevny - Trojanovice.

„Nové nařízení nebude mít žádný vliv na rozdělování finanční podpory neziskovým organizacím a spolkům na Frenštátsku, které o ni sami požádají a jejich projekty budou vyhodnoceny jako obecně přínosné,“ řekl mluvčí OKD Vladislav Sobol

OKD rozděluje 25 miliónů

Fond Nadace OKD disponuje přibližně 25 milióny korun, které v letech 2011-2015 rozdělí obcím, na jejichž území zasahuje dobývací prostor. Dotace jsou vázané na občanskou vybavenost, životní prostředí, zdravotnictví, sociální oblast, sport a kulturu.

„Společnost OKD se v rámci svého Fondu na podporu Frenštátska a Rožnovska zavázala podporovat prospěšné aktivity angažovaných jedinců a spolků v regionu a na této skutečnosti se zmiňovaným rozhodnutím města nic nemění,“ doplnil Sobol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám