Hlavní obsah

Maloobchodníkům stouply tržby, ale jen kvůli vyššímu počtu pracovních dnů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tržby obchodníků v říjnu v porovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostly bez sezonního očistění o 2,2 procenta po zářijovém revidovaném poklesu o 2,9 procenta. Na říjnovém růstu se částečně podepsal vyšší počet pracovních dní než loni, konkrétně to bylo o tři pracovní dny víc. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud se však tržby očistí o vliv počtu pracovních dní, jedná se meziročně o tříprocentní propad tržeb, meziměsíčně pak o pokles ve výši 1,5 procenta.

Jak připomněl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank, klesaly zejména prodeje potravin, meziročně o 1,8 procenta, a to dokonce bez očištění. „Slabá spotřebitelská poptávka přetrvává,“ doplnil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Jedni z mála, kteří zaznamenávají výrazný růst, jsou internetoví prodejci. Jejich tržby meziročně vzrostly o 19,5 procenta.

Za pozvolným poklesem maloobchodních tržeb v tomto roce stojí podle Nováka vesměs stále stejné důvody – vyšší růst spotřebitelských cen, nepříznivá situace na pracovním trhu a přetrvávající obavy domácností z budoucnosti spojené s vyšším sklonem k úsporám.

Vše navíc podtrhuje statistika průměrných mezd, když se v úterý potvrdilo, že se reálné příjmy většiny domácností dále snižují. [celá zpráva]

„S poklesem maloobchodních tržeb je tak nutno počítat i v dalších měsících,“ nastínil nepříznivý vývoj Novák. Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin si část domácností po reálním poklesu mezd vyšší výdaje dovolit nemůže a další část raději šetří z obav před dalším vývojem.

Reklama

Výběr článků

Načítám