Hlavní obsah

Jaderné elektrárny v Česku letos vyrobí rekordní množství proudu

Praha
Aktualizováno

Výroba elektřiny v tuzemských jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany bude letos zřejmě rekordní. Temelín loňský rekord překonal již v pondělí, u Dukovan se překročení dosud nejlepšího výsledku očekává v závěru roku.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Jak uvedla energetická společnost ČEZ, v loňském roce oba bloky Temelína vyrobily 13,913 miliardy kWh elektřiny. V pondělí však elektrárna tento rekord překonala, když zatím letos vyrobila 13,946 miliardy kWh. Celkový letošní výkon Temelína odhaduje ČEZ na 15,229 miliardy kWh.

K rekordu se blíží také Dukovany. Tamní nejvyšší produkce zatím činila 14,448 miliardy kWh elektřiny.

Výsledek Temelína a Dukovan mohl být ještě mírně vyšší, nebýt podzimní regulace, o kterou kvůli neplánovaným tokům energie z Německa požádal státní provozovatel přenosové sítě ČEPS, řekl člen představenstva a ředitel divize Výroba ČEZ Vladimír Hlavinka.

Rekord by měl padnout i příští rok

ČEZ očekává, že výroba Dukovan i Temelína má být rekordní také v roce 2013. V případě dukovanské elektrárny ale produkci proudu mírně omezí plánovaná delší odstávka. ČEZ se totiž chystá realizovat opatření, jejichž potřeba vyplynula ze zátěžových testů. Náklady na realizaci opatření ze zátěžových testů odhaduje ČEZ pro obě atomové elektrárny na 1,5 miliardy korun.

ČEZ tvrdí, že proud z atomových elektráren patří k nejlevnějším zdrojům výroby elektřiny. „Navíc, čím vyšší je výroba z jaderných elektráren, tím můžeme méně využívat naše uhelné elektrárny, což se nám může hodit v následujícím období, kdy zatím nebyla uzavřena smlouva s Czech Coal s ohledem na extrémní požadovaný nárůst ceny uhlí z jeho strany,“ dodal Hlavinka.

Reklama

Výběr článků

Načítám