Hlavní obsah

Světový obchod: Číňané už předbíhají Spojené státy

Právo, mcm

Ještě v roce 2006 byly USA významnějším obchodním partnerem než Čína pro 127 zemí světa. Peking obchodně předbíhal Američany jen v 70 zemích. Stačilo však pět let a jedna krize, aby se role obrátily.

Foto: Profimedia.cz

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

Nyní je − podle údajů za rok 2011 − Čína pro 124 zemí významnějším obchodním partnerem než Spojené státy. Američané „vedou“ nad Číňany už jen v dalších 76 státech. Je to údajně největší podobný obrat od konce druhé světové války.

Čína tak dominuje nejen v obchodě s Barmou nebo africkými zeměmi. Předstihla USA i u tradičních amerických spojenců jako jsou Austrálie či Jižní Korea.

Expandují i do Latinské Ameriky

Číňané se nespokojili s Asií a s průnikem do Afriky. Jejich obchod prudce roste i v Latinské Americe, tradičně považované za „zadní dvorek“ USA. Uvádí to agentura AP v článku, který je součástí projektu China’s Reach (Dosah Číny), jehož cílem je zmapovat sílící projevy čínského vlivu.

Američané jsou stále největším dovozcem na světě. Pro 77 států však už i tuto roli získala Čína. Je to skoro čtyřikrát více než v roce 2000. Celkově je zatím americký obchod větší než čínský, ale jen o něco málo − už letos by Peking mohl převzít žezlo i zde.

Čína se tak vrací k roli, kterou měla ještě na počátku 19. století. Než se naplno rozvinula průmyslová revoluce v Evropě, byla největší ekonomikou světa říše středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám