Hlavní obsah

Čechy ohrožuje chudoba nejméně ze všech obyvatel EU

– Brusel • Aktualizováno

Ohrožení chudobou či sociálním vyloučením bylo loni v Česku vůbec nejnižší z celé Evropské unie (EU). Zatímco v České republice se toto riziko týkalo 15 procent lidí, v celé unii to v průměru bylo 24,2 procenta obyvatel. Vyplývá to z údajů Evropského statistického úřadu Eurostat.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Bulharsku, nacházejícím se na opačném konci tabulky než Česko, se chudoba či sociální vyloučení v loňském roce dotýkaly 49 procent lidí. V Rumunsku a Lotyšsku se jednalo o 40 procent.

Nejmenší tato hrozba kromě Česka byla v Nizozemsku a Švédsku (16 procent) a v Lucembursku a Rakousku (17 procent). I Slovensko je v tomto ohledu pod unijním průměrem (20,6 procenta).

Do kategorie ohrožených chudobou spadají lidé žijící v domácnostech, kde je příjem nižší než 60 procent mediánu tamních příjmů domácnosti. V něm je pomocí vzorce zakalkulován počet členů domácnosti, jejich věk a podobně. Medián pak představuje prostřední hodnotu na ose všech příjmů, tedy takovou výši, že půlka domácností měla příjem nižší a druhá naopak vyšší.

Statistici upozornili, že počet ohrožených proti roku 2010 narostl, neboť předloni jich bylo 23,5 procenta. Na vině jsou dopady hospodářské krize. Celkově loni bylo chudobou či sociálním vyloučením ohroženo ve zhruba půlmiliardové EU 119,6 miliónu lidí.

Pět nejméně a pět nejvíce ohrožených zemí chudobou a sociálním vyloučením v rámci EU v roce 2011
státpodíl obyvatel v procentech
Česká republika15,3
Nizozemsko15,7
Švédsko16,1
Lucembursko16,8
Rakousko16,9
...
Bulharsko49,1
Rumunsko40,3
Lotyšsko40,1
Litva33,4
Maďarsko31
Řecko31
Zdroj: Eurostat

Anketa

Myslíte si, že je vaše domácnost chudá?
ano
26,4 %
ne, ale není ani bohatá
66,6 %
Myslím, že je spíš bohatá
7 %
Celkem hlasovalo 35058 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám