Hlavní obsah

Domácnosti si dále půjčují, bankám dluží už 1,15 biliónu korun

– Praha
Novinky, pit

Dluhy českých domácností u bank a dalších finančních institucí nadále stoupají a za říjen se zastavily na hodnotě 1,15 biliónu korun. To je oproti září nárůst o 4,9 miliardy korun a v porovnání s loňským říjnem pak vzestup o přibližně 47 miliard korun, jak vyplývá z údajů České národní banky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dluhy českých domácností rostou.

Článek

„Dluhy českých domácností rostou řádově nižším tempem, než jsme byli zvyklí v předchozí dekádě. Ani zhoršení ekonomické situace a růst nezaměstnanosti však zadlužování Čechů nezastavily,“ připomněl Pavel Kříž ze společnosti PwC ČR.

V podobném duchu hovoří i analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, podle něhož se zadlužení tuzemských domácností v absolutním vyjádření sice zvyšuje, ale tempo růstu v posledních letech klesá.

„V letošním roce zadlužení domácností ve srovnání s minulým rokem roste tempem zhruba kolem pěti procent. V krizovém roce 2008 byl meziroční nárůst úvěrů téměř 30 procent,“ vysvětlil pro Novinky Novák, podle nějž bude pomalý růst úvěrů podle všeho přetrvávat i v příštím roce.

V porovnání se zbytkem Evropy dlužíme málo

Podle Kříže v zadlužení převažují úvěry na bydlení, což lze považovat za investici. „U těchto úvěrů navíc banky velmi pečlivě prověřují potenciální dlužníky,“ uvedl Kříž s tím, že celkově je zadlužení českých domácností na výrazně nižší úrovni ve srovnání s vyspělou západní Evropou.

„V mezinárodním srovnání jsou Češi i nadále jedním z nejméně zadlužených evropských národů, když míra zadlužení vyjádřena poměrem k HDP činí méně než 30 procent,“ doplnil Novák.

Pokud jde o zadluženost podniků, ta v říjnu činila 960,5 miliardy korun a v porovnání se zářím poklesla o téměř čtyři miliardy korun. V meziročním srovnání je současná suma o 4,9 miliardy vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám