Hlavní obsah

Veterináři našli skoro dva roky prošlé maso

Novinky, pit
Praha

Zaměstnanci státního veterinárního dozoru během posledních dnů opět odhalili mnohé nepravosti, za něž udělovali finanční postihy. Mezi ně patří například nález skoro dva roky prošlého masa nebo zjištění salmonely, informoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přesně rok a tři čtvrtě prošlých 30 kilogramů mražené telecí svíčkové původem z Nizozemska objevili veterináři v jihočeských Dražicích. K tomu jako nádavek zjistili, že 237 kilo mražené české vepřové plece nemá dostatečné značení. „Prošlé maso se musí zlikvidovat na náklady provozovatele, nedostatečně označené pak vrátit dodavateli,“ uvedl Duben s tím, že nechybělo ani uložení pokuty.

V Dolních Břežanech kontrola zjistila přítomnost salmonely v 89 kilogramech mělněného kuřecího masa. Na základě tohoto zjištění uložila pokutu a zakázala další výrobu a prodej do doby nalezení a odstranění příčiny.

Teplá sekaná nemůže být studená

Z dalších prohřešků se jednalo například o nález sekané pečeně v jednom plzeňském řeznictví, která byla nabízena jako čerstvá teplá potravina, ale v okamžiku prodeje už byla „studená“. „Takzvaná teplá sekaná musí být udržována při teplotě nad 60 °C. V dotyčném případě to bylo 25,2 °C,“ sdělil Duben.

Na Vysočině u Jihlavy dotyčný nesplnil povinnost a neoznámil příjem zásilky více než 20 tun kuřecího strojně odděleného masa z Polska a více než čtyř tun chlazeného vepřového masa z Německa.

Na tržišti Valy u Přelouče prodejce nedoložil u osmi kil klobás a deseti kil ovčího sýra data použitelnosti, složení a neměl k dispozici doklady o původu. Kontrolu nepotěšila ani hygiena prodeje. „Prodej byl na místě ukončen a dotyčný musí počítat s pokutou,“ doplnil Duben.

Reklama

Výběr článků

Načítám