Přesně rok a tři čtvrtě prošlých 30 kilogramů mražené telecí svíčkové původem z Nizozemska objevili veterináři v jihočeských Dražicích. K tomu jako nádavek zjistili, že 237 kilo mražené české vepřové plece nemá dostatečné značení. „Prošlé maso se musí zlikvidovat na náklady provozovatele, nedostatečně označené pak vrátit dodavateli,“ uvedl Duben s tím, že nechybělo ani uložení pokuty.

V Dolních Břežanech kontrola zjistila přítomnost salmonely v 89 kilogramech mělněného kuřecího masa. Na základě tohoto zjištění uložila pokutu a zakázala další výrobu a prodej do doby nalezení a odstranění příčiny.

Teplá sekaná nemůže být studená

Z dalších prohřešků se jednalo například o nález sekané pečeně v jednom plzeňském řeznictví, která byla nabízena jako čerstvá teplá potravina, ale v okamžiku prodeje už byla „studená“. „Takzvaná teplá sekaná musí být udržována při teplotě nad 60 °C. V dotyčném případě to bylo 25,2 °C,“ sdělil Duben.

Na Vysočině u Jihlavy dotyčný nesplnil povinnost a neoznámil příjem zásilky více než 20 tun kuřecího strojně odděleného masa z Polska a více než čtyř tun chlazeného vepřového masa z Německa.

Na tržišti Valy u Přelouče prodejce nedoložil u osmi kil klobás a deseti kil ovčího sýra data použitelnosti, složení a neměl k dispozici doklady o původu. Kontrolu nepotěšila ani hygiena prodeje. „Prodej byl na místě ukončen a dotyčný musí počítat s pokutou,“ doplnil Duben.