Hlavní obsah

Americká ekonomika výrazně zrychlila svůj růst

Washington

Ekonomika Spojených států za třetí čtvrtletí stoupla o 2,7 procenta, což je nejrychlejší růst od posledního čtvrtletí 2011. Experti přitom ještě minulý měsíc počítali jen s dvouprocentním růstem. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje amerického ministerstva obchodu.

Článek

K růstu přispěla vyšší tvorba zásob a vývoz, které vyrovnaly slabší výdaje spotřebitelů a první pokles firemních investic za více než rok.

Analytici ale varují, že ekonomika si tempo růstu zřejmě neudrží, protože ji ohrožují hluboké vládní škrty a růst daní od počátku příštího roku.

Za duben až červen stoupl hrubý domácí produkt o 1,3 procenta. Říjnová míra nezaměstnanosti lehce vzrostla na 7,9 procenta.

Pokrok ohledně fiskálního útesu

Ze Spojených států přicházejí pozitivní zprávy o pokrocích vyjednávání o odblokování fiskálního útesu, připomněl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank. Například lídr republikánské většiny ve Sněmovně John Boehner ve středu prohlásil, že se republikáni mohou dohodnout s Bílým domem. Prezident Barack Obama dokonce uvedl, že doufá v uzavření dohody během příštích čtyř dnů.

„Zdá se, že středeční pesimistický výrok lídra demokratické většiny v Senátu Harryho Reida je zapomenut,“ doplnil Franče s tím, že tyto zprávy pochopitelně povzbudily akciové trhy na obou stranách Atlantiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám