Hlavní obsah

Zájem o přesun firem do daňového ráje v Česku neopadá

Praha

Zájem českých podnikatelů o přemístění sídla firmy do daňového ráje letos pokračuje. Počet vlastníků českých podniků, kteří firmy registrují v oblastech považovaných za daňové ráje, se od začátku roku do konce září zvýšil o 337 na 12 474. Za celý loňský rok přibylo 414 takovýchto firem. Vyplývá to z analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z daňového ráje tak bylo koncem září kontrolováno 3,37 procenta z firem registrovaných v Česku. K nejatraktivnějším daňovým rájům i nadále patří Nizozemsko (4431), Kypr (1819) a Lucembursko (1165).

Nejčastěji pochází nová zahraniční mateřská firma ze Spojených států (122), Kypru (114) a Seychel (69). Naopak počet firem s vlastníkem z Nizozemska klesl o 70 a v případě Lucemburska o 27.

Zatímco ovládání firem z USA a Seychel přináší vlastníkům především možnost držet svůj majetek anonymně, Kypr mimo jiné přináší výhodu nízkého zdanění.

Obliba Kypru a USA souvisí také se skutečností, že tyto země mají velmi výhodně nastavené smlouvy o ochraně investic.

Ty dávají možnost vymáhat škody vzniklé změnou českých zákonů nejen u českých soudů, ale také v mezinárodní arbitráži. Vzhledem ke svojí mimořádné finanční náročnosti však této možnosti mohou využívat spíše velké společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám