Hlavní obsah

Na vstupní prohlídku budou muset brigádníci zřejmě jen u rizikových prací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brigádníci, kteří chtějí pracovat na dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, budou muset podstoupit vstupní zdravotní prohlídku patrně jen v případech, pokud by vykonávali rizikovou práci. Pojednává o tom návrh novely zákona o specifických zdravotních službách, který poslanci sněmovního zdravotnického výboru v úterý doporučili přijmout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nutnost zdravotních prohlídek i pro brigádníky zavedla zdravotnická reforma platná od dubna. Toto opatření dokonce nedávno zvítězilo v anketě o největší absurditu roku.

Nařízení musí firmy splnit i v případech, kdy si brigádníka potřebují najmout na jeden jediný den. Bez lékařské prohlídky brigádníků firmám hrozí od inspektorátu práce až dvoumiliónová pokuta.

Zdravotní výbor navrhl úpravu původní předlohy opoziční ČSSD, podle které by se tato povinnost zúžila opět pouze na pracovní poměr. Novela by navíc umožnila převážně zdravotnickým zařízením poskytovat prohlídky svým zaměstnancům prostřednictvím vlastního lékaře.

Znění předlohy, kterou v úterý doporučil ke schválení výbor, vychází ze samostatné novely koaličních poslanců v čele s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Předkladatelé ji podali později než poslanci ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám