Hlavní obsah

Hewlett-Packard odepsal miliardy kvůli převzetí Autonomy, nyní navíc čelí žalobě

– San Francisco

Americký počítačový gigant Hewlett-Packard čelí žalobě kvůli loňskému převzetí britské firmy Autonomy. Hewlett-Packard minulý týden oznámil, že je kvůli nesrovnalostem v účetnictví společnosti Autonomy nucen odepsat 8,8 miliardy dolarů (přes 170 miliard korun).

Foto: ČTK/AP

Společnost Hewlett-Packard

Článek

Žalobu podal jeden z investorů. Tvrdí, že Hewlett-Packard o nesrovnalostech v účetnictví firmy Autonomy věděl již dříve, ale zatajil tuto informaci před akcionáři. Žaloba proto požaduje odškodné pro všechny investory, kteří nakoupili akcie Hewlett-Packard mezi loňským srpnem a letošním listopadem.

Zpráva o rozsáhlých odpisech způsobených nesrovnalostmi v účetnictví společnosti Autonomy vedla k prudkému poklesu ceny akcií firmy Hewlett-Packard. Bývalý ředitel společnosti Autonomy Mike Lynch již minulý týden obvinění z nesrovnalostí odmítl.

Hewlett-Packard loni koupil firmu Autonomy za více než 11 miliard dolarů. Generální ředitelka amerického podniku Meg Whitmanová minulý týden uvedla, že šéfové Autonomy záměrně nadhodnocovali čísla účetními triky. Podle Whitmanové zřejmě všechno nasvědčuje tomu, že se bývalý management britského podniku snažil firmu před plánovaným prodejem co nejvíce zkrášlit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám