Hlavní obsah

Do znárodněných španělských bank přiteče zatím 37 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Španělské banky získají od eurozóny první část finanční pomoci ve výši 37 miliard eur (zhruba 935 miliard korun). V Bruselu to prohlásil podle agentury AFP španělský ministr hospodářství Luis de Guindos. Peníze budou určeny pro znárodněné finanční ústavy.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos

Článek

„Injekce prostředků do čtyř znárodněných bank bude mít (výši) 37 miliard eur,“ řekl ministr při příjezdu na zasedání, které v Bruselu bude věnováno hlavně finanční pomoci Řecku.

Ve Španělsku se toto opatření dotkne zejména banky Bankia, která je v množství aktiv čtvrtým největším ústavem v zemi. Její záchrana z veřejných peněz ve výši přes 20 miliard eur urychlila evropskou pomoc španělskému bankovnímu sektoru.

Podle španělského listu El País s odvoláním na vládní zdroje by měla celková suma činit 40 až 42,5 miliardy eur. Španělské ministerstvo hospodářství se k této zprávě odmítlo vyjádřit.

Kromě 37 miliard pro čtyři znárodněné banky by další 2,5 miliardy eur mělo směřovat na kapitalizaci před nedávnem vytvořené takzvané banky na zlé úvěry pojmenované Sareb. Další dvě až tři miliardy eur by pak dostaly další španělské banky, u nichž by byla pomoc potřebná, připomněla agentura Reuters s odkazem na španělský deník.

Po květnovém oznámení pomoci se eurozóna v červnu dohodla, že pro španělské banky vytvoří úvěrovou linku ve výši až 100 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám