Hlavní obsah

Uvolněte miliardy na pomoc Řecku, apeloval eurokomisař Rehn

Brusel

Eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn před pondělním jednáním ministrů financí eurozóny a zástupců Mezinárodního měnového fondu (MMF) vyzval, aby rozhodli o uvolnění blokovaných miliard eur ze záchranného balíku pro Řecko.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Eurokomisař Olli Rehn

Článek

Mezi ministry a zástupci MMF doposud existovaly různé pohledy na to, co dělat. V posledních dnech se hovořilo zejména o tom, jestli je řecký dluh trvale udržitelný a jak dál postupovat ve snahách o jeho snížení na hranici kýžených asi 120 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Toho mělo být podle původních plánů dosaženo do roku 2020, jenže v poslední době se objevily vzhledem ke stavu tamní ekonomiky a postupu reforem obavy, jestli je to reálné. Dluh totiž příští rok vystoupá podle odhadů až někam na hranici 190 procent HDP.

Na stole je tak i možnost, že by Aténám mohla být případně část dluhu odpuštěna, například formou snížení úroků. Evropská centrální banka by se také mohla vzdát zisku z řeckého dluhopisového portfolia. „Řecko udělalo, co mělo udělat. Nyní je na řadě Euroskupina a MMF," řekl Rehn.

Do konce roku by Řecko mělo z dříve odsouhlaseného záchranného balíku, z něhož jsou postupně peníze uvolňovány výměnou za reformy a škrty, získat celkem 44,4 miliardy eur. Z toho více než 31 miliard eur je blokováno již od léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám