Hlavní obsah

Brusel posvětil spojení gigantů Glencore a Xstrata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise schválila fúzi obchodníka s komoditami Glencore a těžařského kolosu Xstrata v hodnotě 31 miliard dolarů (zhruba 611 miliard korun). Za svůj souhlas si vymínila, že spojená skupina sníží svůj podíl na evropském trhu zinku pod hranici 40 procent.

Foto: Romina Amato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší světový obchodník s komoditami Glencore musí zrušit exkluzivní dohodu o prodeji zinku s největším globálním producentem tohoto kovu Nyrstar a prodat podíl 7,8 procenta, který v této společnosti má. „Navrhovaná náprava zajistí zachování konkurence na evropském trhu zinku,“ uvedl podle agentury Reuters komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Foto: Romina Amato, Reuters

Ilustrační foto

Spojená skupina včetně dohody Glencore-Nyrstar by ovládala asi 50 procent evropského trhu zinku, který se používá ke galvanizaci oceli nebo v automobilovém průmyslu. Po zrušení dohody klesne tento podíl pod 40 procent. Glencore se také komisi zavázal, že od Nyrstar nebude příštích deset let přímo ani nepřímo kupovat zinek a nebude omezovat aktivity této firmy na evropském trhu.

V úterý schválili fúzi akcionáři obou společností. Transakce, která patří k největším v historii komoditního sektoru, potřebuje ještě souhlas regulačních úřadů Číny a Jihoafrické republiky.

Spojením podniků by měla vzniknout obří skupina v sektoru komodit, která obsáhne vše od těžby surovin přes pěstování zemědělských plodin až po obchod s komoditami. Tržní hodnota sloučené skupiny by se měla pohybovat kolem 70 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám