Hlavní obsah

Největší zóna volného obchodu vznikne ve východní Asii s Čínou i Japonskem

Phnompenh

V asijsko-pacifickém regionu má vzniknout největší zóna volného obchodu na světě, která by měla fungovat od roku 2015. Shodlo se na tom 16 zemí, které se tento týden účastnily východoasijského summitu v kambodžské metropoli Phnompenhu. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Plánované společenství zahrne Čínu a Japonsko, tedy druhou a třetí největší světovou ekonomiku, dále pak Jižní Koreu, Indii, Austrálii, Nový Zéland a desítku členů Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). To představuje více než třetinu světové populace a podle čínského tvrzení také třetinu světového exportního objemu.

Bližší spolupráci asijských států nicméně komplikuje spor Číny a pěti jejích sousedů o kontrolu nad strategickými vodami Jihočínského moře, které jsou rovněž bohaté na ryby a nerostné zdroje. Tento spor byl také jedním z hlavních témat kambodžské schůzky.

Obama chce omezit vliv Číny

Summitu ASEAN, který v Phnompenhu skončil v úterý, se zúčastnil i americký prezident Barack Obama. Spojené státy prosazují konkurenční 11členné Transpacifické partnerství (TPP), jehož účastníky by měly být podobné státy, ovšem s výjimkou Číny.

Někteří analytici označují americkou iniciativu za součást snahy Spojených států omezit moc Číny, která je největším světovým producentem a vývozcem průmyslového zboží. Obama to sám přiznal v prezidentské kampani.

Reklama

Výběr článků

Načítám