Hlavní obsah

Řecko je zděšeno, další půjčka zůstala v Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecko je zděšeno výsledkem jednání ministrů financí eurozóny, kteří se v úterý večer nedokázali shodnout, zda je možné Řecku poskytnout další část záchranného úvěru. Řecký premiér Antonis Samaras řekl, že v sázce není jen budoucnost Řecka, a vyzval eurozónu, aby další část úvěru uvolnila.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s řeckým premiérem Antonisem Samarasem

Článek

Řecko stále čeká na 31,5 miliardy eur (asi 800 miliard korun), které mělo dostat už v červnu. Kvůli skluzu v plnění dohodnutých podmínek ale eurozóna uvolnění této tranše neustále odkládá. Řecko už mezitím schválilo další úspory a doufalo, že tentokrát peníze dostane.

„Naši partneři, včetně MMF, rovněž musejí dělat to, k čemu se zavázali,“ upozornil Samaras. Premiér tak připomněl, že když Řecko svým věřitelům vyhovělo a schválilo další úspory, měli by se ke svým slibům přihlásit i věřitelé.

Samaras řekl, že v sázce je teď stabilita celé eurozóny. Řecko si minulý týden muselo zajistit peníze na splátku dluhu mimořádnou emisí pokladničních poukázek a není jisté, zda by se mu podařilo zajistit si tak peníze i příště.

Bez finančních injekcí Řecku hrozí reálné riziko státního bankrotu. Od druhé světové války by to bylo poprvé, co v Evropě některý stát zbankrotuje.

Další schůzka ohledně uvolnění peněz Řecku se uskuteční v pondělí 26. listopadu. "Podle vždy optimistického Jeana-Clauda Junckera (šéf euroskupiny – pozn. red.) se jedná pouze o doladění technických detailů, tak uvidíme," dodal analytik Jan Bureš z ČSOB.

Reklama

Výběr článků

Načítám