Hlavní obsah

Řecko se vzepřelo MMF: Už žádné další propouštění

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko se postavilo proti nejnovějšímu požadavku Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby dále propouštělo ve velkém ve veřejné správě. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zdroj z ministerstva financí.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace před aténským parlamentem

Článek

MMF v pondělí vyzval Řecko, aby v rámci dalšího snižování pracovních míst ve veřejné správě propustilo do roku 2014 celkem 22 000 úředníků. Tento požadavek jde nad rámec už dohodnuté redukce počtu úředníků, na níž se Atény domluvily s mezinárodními věřiteli za poskytnutí finanční pomoci.

„Vláda to kategoricky odmítá,“ uvedl zdroj pod podmínkou anonymity.

Řecko netrpělivě čeká už od června na další finanční injekci ve výši 31,2 miliardy eur z celkové sumy 130 miliard eur, přiklepnuté počátkem letošního roku. O dalším uvolnění peněz budou jednat v úterý ministři financí států eurozóny. Důvodem zdržení jsou nedostatky a pomalost v avizovaných řeckých reformách.

Do konce roku by mělo Řecko navíc obdržet ještě dvě splátky ve výši pět a 8,3 miliardy eur, které souvisí s řadou nepopulárních úsporných opatření ve státním rozpočtu.

Řecká ekonomika se potýká s dlouhodobou recesí. Nezaměstnanost v této zemi dosáhla hranice 25 procent a svou daň si vybírá především mezi mladými lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám