Hlavní obsah

Nejvyšší platy pobírají z ruských manažerů šéfové státních firem

Moskva

Největší výplatu v Rusku dostávají manažeři polostátních bank a firem, jejichž výdělky se vyrovnají či dokonce předčí příjmy západních protějšků. Informoval o tom časopis Forbes ve svém ruském vydání. Dotčené společnosti odhady expertů popírají, samy však přesná čísla o platech a odměnách tají.

Článek

Žebříček Forbesu vede předseda představenstva státem kontrolované banky VTB Andrej Kostin s ročním výdělkem odhadovaným na 30 miliónů dolarů (asi 600 miliónů korun), následovaný šéfy plynárenského koncernu Gazprom Alexejem Millerem a ropné firmy Rosněfť Igorem Sečinem. Ti si prý přijdou na 25 milionů dolarů ročně, a tím podle časopisu předstihují i šéfy západních koncernů ConocoPhilips a Exxon Mobil.

VTB tvrzení časopisu o pohádkových příjmech svého šéfa odmítla, čísla jsou prý „doslova vytažena z klobouku“. Celé představenstvo si loni podle mluvčího banky dohromady přišlo jen na necelých 20 miliónů dolarů, zatímco podle Forbesu šlo skoro o desetinásobek, 194 miliónů dolarů.

Nejen základní plat

Časopis si ale trvá na svém, protože nepřihlížel jen k „základnímu platu“, ale i k odměnám, podílům na zisku a hlavně k příjmům ze zahraničí. A Kostin, podobně jako většina kolegů žebříčku, dostává peníze i z ciziny.

Dceřiná banka VTB na Kypru, Russian Commercial Bank, už vyplatila 200 miliónů dolarů dividend, z nichž 80 miliónů připadlo na anonymní akcionáře. A těmi jsou podle časopisu právě klíčoví manažeři VTB.

Forbes z žebříčku vyloučil firmy, které si spravují sami vlastníci, například ropný koncern Lukoil či ocelárny Severstal, jakož i státní korporace působící jako „neziskové organizace“.

Reklama

Výběr článků

Načítám