Hlavní obsah

Příliv zahraničních investic do Číny klesá, i tak by měl dosáhnout 100 miliard

Novinky, pit
Peking

Přímé zahraniční investice (FDI) do Číny by letos měly dosáhnout 100 miliard dolarů, přestože jejich příliv poněkud zpomaluje. Pokud by se tak stalo, jednalo by se o pokoření stomiliardové hranice třetí rok po sobě. Uvedl to na svých stránkách list South China Morning Post.

Foto: Profimedia.cz

Šanghaj

Článek

Od letošního ledna do října přitekly podle údajů ministerstva obchodu investice ve výši 91,7 miliardy dolarů, což představuje oproti stejnému období loňského roku pokles o 3,45 procenta. Pro srovnání, za celý loňský rok dosáhly investice rekordní hodnoty 116 miliard dolarů

„Můžeme vidět, že stále existuje mnoho nejistoty, pokud jde o globální ekonomiku. Nejzávažnějším aspektem je slabá světová poptávka,“ připomněl důvody mluvčí ministerstva obchodu.

Podle něj je čínská ekonomika obzvláště citlivá na vnější poptávku, a to i přes postupné nastolování rovnováhy směrem k domácí spotřebě. V loňském roce činil podíl Číny na celkovém světovém obchodě 10,4 procenta a nejlidnatější země světa vyvezla zboží za zhruba 1,9 biliónu dolarů.

Za letošních deset měsíců byly přímé investice z Evropské unie do Číny meziročně o pět procent nižší. Podobně se propadly o 4,7 procenta i investice z deseti nejvýznamnějších asijských ekonomik, včetně Hongkongu, Japonska a Singapuru. Vzrostly nicméně investice ze Spojených států, a to o 5,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám