Hlavní obsah

Španělé ze svých dluhů nesplatili už 180 miliard eur

– Madrid

Podíl nesplácených půjček na celkovém objemu úvěrů u španělských bank se v září zvýšil na rekordních 10,7 procenta z 10,5 procenta v srpnu. Celková výše nesplácených úvěrů činila 182,2 miliardy eur (asi 4,65 biliónu korun), což je o 3,5 miliardy eur více než v srpnu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na údaje zveřejněné španělskou centrální bankou.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Španělská vlajka nad madridskou centrální bankou

Článek

Nesplácené úvěry španělským bankám rostou od té doby, co v roce 2008 praskla realitní bublina, nafukovaná silným přílivem levných úvěrů do čím dál nadhodnocenějších nemovitostí.

K tomu se přidala ekonomická recese a vysoká nezaměstnanost. Země je nyní již v druhé recesi od roku 2009 a nezaměstnanost dosahuje 25 procent.

Špatná situace španělských bank přiměla vládu v červnu požádat země eurozóny o finanční pomoc pro svůj bankovní sektor až 100 miliard eur. O Španělsku se také již delší dobu spekuluje jako o horkém kandidátovi na celkovou finanční pomoc z nového programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky. Země ale zatím s žádostí o širší státní pomoc stále váhá.

Špatné úvěry u bank rostou nejen ve Španělsku. Po celé Evropě se podle dřívější studie společnosti PricewaterhouseCoopers špatné úvěry od začátku finanční krize v roce 2008 zdvojnásobily. Nejvíce rostl podíl špatných úvěrů v Řecku, Itálii a právě ve Španělsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám