Hlavní obsah

Věřitelská "trojka" se dohodla s Kyprem na regulaci bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Zástupci mezinárodních věřitelů se s Kyprem už dohodli na regulaci bankovního kapitálu a na bankovním dohledu. Jednání, která by měla vyústit v kyperskou žádost o finanční pomoc, se ale protáhnou ještě do příštího týdne, sdělili o víkendu kyperští představitelé.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Kypr jedná se zástupci "trojky", tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) už déle než týden o podmínkách finanční pomoci. Věřitelé měli z Nikósie odjet v neděli, na několika klíčových podmínkách se ale stále ještě nedohodli.

Obě strany se shodly na tom, že kyperské banky budou muset dostat základní ukazatel kapitálu do konce roku 2013 na devět procent aktiv. Dohodly se také, že nad komerčními i družstevními finančními ústavy bude bdít centrální banka. Nyní na družstevní banky dohlíží zvláštní úřad.

Trojka se ale s Kyprem ještě nedohodla na objemu potřebném k rekapitalizaci bank. Neshody přetrvávají i v otázce privatizace státního majetku a v požadavku věřitelů na snížení mezd ve veřejném sektoru a důchodů.

Kypr má kvůli řecké dluhové krizi velké problémy se svými dvěma největšími bankami, které požádaly stát kvůli odpisu svých řeckých pohledávek o pomoc. Země rovněž potřebuje peníze k pokrytí rozpočtového deficitu. Očekává se, že záchranný úvěr by se mohl pohybovat mezi 11 až 16 miliardami eur (409 miliard Kč), což se blíží ročnímu výkonu kyperské ekonomiky ve výši téměř 18 miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám