Hlavní obsah

Evropa stávkuje proti úsporným opatřením

Novinky, pit
Aktualizováno

Evropu ve středu zasáhla vlna protestů proti úsporným opatřením prosazovaným jednotlivými vládami. Ve Španělsku a Portugalsku se konají generální stávky, nechybí střety s policií a zranění na obou stranách, jak informují světové agentury. Nepokoje jsou hlášeny z Řecka, Itálie, Francie nebo Belgie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Španělsku propukla generální stávkaVideo: Reuters

 
Článek

Španělé a Portugalci vyrazili do ulic v několika městech, aby dali najevo nespokojenost s dosavadní vládní politikou razantního utahování opasků, s vysokou nezaměstnaností a s dalšími dopady zuřící finanční krize. Například ve Španělsku se hned v ranních hodinách demonstranti střetli s policií. Zraněno bylo už minimálně 34 lidí včetně 18 policistů. Zadrženo pak bylo na osm desítek protestujících. Policie použila ve španělské metropoli Madridu proti rozvášněnému davu střelbu z gumových projektilů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Portugalsko ochromila generální stávkaVideo: Reuters

Generální stávky v Portugalsku a ve Španělsku „představují výbuch nespokojenosti a jsou varováním pro zainteresované evropské orgány,“ nechal se slyšet Arménio Carlos, generální tajemník portugalského odborového svazu CGTP.

V Madridu stávka zasáhla veřejnou dopravu, jen v omezené míře funguje autobusová a vlaková doprava. S problémy je nutno počítat i na tamním letišti Barajas. „Stávkujeme, abychom zastavili tyto sebevražedné politiky,“ sdělil Candido Mendez, odborový předák ze španělského svazu UGT.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávkuje se i v Itálii a ve FranciiVideo: Reuters

Španělská vláda v čele s premiérem Marianem Rajoyem se potýká už s druhou generální stávkou za necelý rok, kdy řídí zemi. „Musíme něco udělat pro naše děti, aby se měly lépe,“ uvedl železniční dělník Rocio Blanco během demonstrace na hlavním madridském nádraží Atocha.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka belgických železničářů narušila dopravu v EvropěVideo: Reuters

Rovněž v Portugalsku zasáhla stávka železniční i leteckou dopravu. V Lisabonu se problémy dotkly příměstských vlaků, metra nebo lodí přes řeku Tejo. Dohromady bylo v obou pyrenejských zemích zrušeno zhruba 700 letů.

Protestní akce se odehrávají i v dalších evropských zemích, například v Itálii, Řecku, Francii nebo v Belgii v rámci Evropského dne akce a solidarity.

Foto: Reuters

Protesty železničářů v Belgii

V Belgii paralyzovala 24hodinová stávka železničářů chod na železnici, s problémy se potýká i mezinárodní vlaková doprava. Kritická je situace především na jihu země. V Bruselu stávkují i řidiči autobusů a tramvají.

V Řecku, které balancuje na hraně bankrotu, se demonstranti sešli na aténském náměstí Syntagma. „Situace je velmi špatná, něco se už musí stát," sdělil rozhořčeně jeden z přítomných důchodců Stavroula Pantezopoulou. Podle něj se celý jih Evropy nachází v ekonomické krizi, Řecko se navíc utápí i v krizi sociální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám