Hlavní obsah

Řecko potřebných pět miliard z prodeje dluhopisů zatím nezískalo

Atény
Aktualizováno

Řecko prodalo v aukci pokladniční poukázky, tedy krátkodobé dluhopisy vydávané do oběhu státem, v objemu 4,06 miliardy eur (asi 103 miliard korun). Nepodařilo se mu tak získat potřebných pět miliard eur, které musí v pátek splatit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Agentura pro správu dluhu (PDMA) nicméně uvedla, že ministerstvo financí v dalších dvou dnech nabídne cenné papíry ještě formou přímého prodeje. Země prodala pokladniční poukázky za 2,762 miliardy eur se splatností jeden měsíc. Jejich prodejní cena odpovídá výnosu 3,95 procenta.

Vedle toho se prodaly i poukázky v objemu 1,3 miliardy eur splatné za tři měsíce s výnosem 4,2 procenta. To je čtyři bazické body pod předchozí hodnotou z října. U tříměsíční tranše poukázek činil poměr nabídky k poptávce 1,66, což znamená, že investoři požadovali o 66 procent více papírů, než Řecko nabízelo. Je to ale horší výsledek než v minulé aukci v říjnu, kdy poměr poptávky k nabídce činil 1,90.

Poukázky nakupují tamní banky

Měsíční prodej pokladničních poukázek je pro Řecko jediným způsobem, jak si zajistit peníze na trhu. Drtivou většinu takto nabízených pokladničních poukázek nakupují řecké banky, což znamená, že náklady na financování plně neodrážejí potíže, s nimiž se Řecko v důsledku dluhové krize potýká. Banky mohou nakoupené pokladniční poukázky uložit jako zástavu u řecké centrální banky a proti této zástavě pak čerpat potřebnou provozní hotovost.

Atény začaly prodej pokladničních poukázek více využívat v srpnu, kdy si potřebovaly zajistit asi 3,2 miliardy eur na splacení dluhu vůči Evropské centrální bance (ECB). Země tehdy prodala poukázky se splatností tři měsíce. Poukázky s měsíční splatností, které Řecko prodalo v úterý, chce vláda splatit hned, jakmile mezinárodní věřitelé Řecku pošlou další část úvěru v objemu 31,5 miliardy eur (téměř 799 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám