Hlavní obsah

Objednávky státních dluhopisů dosáhly 31 miliard

Novinky, pit
Praha

Tah ministerstva financí s vydáním podzimní emise státních spořících dluhopisů se neminul účinkem. Úřad přijal objednávky za asi 31 miliard korun, přestože původně počítal prodat dluhopisy za maximálně 20 miliard. Novinkám to potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

"Byla to úspěšná emise a jsme rádi, že o dluhopisy lidé projevili takový zájem," sdělil Jakob Novinkám s tím, že příští rok hodlá ministerstvo ve vydávání dluhopisů opět pokračovat.

Prodej dluhopisů začal 5. listopadu a původně měl trvat až do konce listopadu. Kvůli nebývalému zájmu byl však termín zkrácen do 12. listopadu. Objednávky tak musí lidé z toho důvodu uhradit do 19. listopadu, tedy do pěti pracovních dnů.

„Vzhledem k obrovskému zájmu a naplnění cíle, který jsme si stanovili v rozmezí 10 až 20 miliardy korun, budeme nuceni upisovací období předčasně ukončit," sdělil již dříve ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Pro zájemce ministerstvo připravilo několik druhů dluhopisů. Jednalo se o 1,5letý, dva pětileté a sedmiletý protiinflační dluhopis, úročený mírou inflace. Výnosy se pohybují od 2,05 procenta do 3,41 procenta.

V souvislosti s jarní emisí lidé zaplatili dluhopisy za 15,3 miliardy korun. V loňském roce na podzim si investoři zakoupili dluhopisy za 20,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám