Hlavní obsah

USA během pár let nahradí Rusko a budou největším producentem ropy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spojené státy by se do roku 2017 měly stát největším světovým producentem ropy, a to kvůli těžbě z břidlicových hornin. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na výroční zprávu Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Foto: http://www.istockphoto.com

Ilustrační foto

Článek

„Rozvoj energetického sektoru ve Spojených státech je značný a jeho dopady se projeví i mimo oblast Severní Ameriky,“ napsala IEA ve své zprávě. V současné době drží prim v těžbě ropy Rusko, které za říjen vytěžilo 10,46 miliónu barelů denně. Saúdská Arábie za desátý měsíc roku vytěžila 9,95 miliónu barelů denně.

Američané by se na deset miliónů barelů denně měli dostat do roku 2015 a 11,1 miliónu barelů dosáhnou v roce 2020. V roce 2035 by těžba nicméně měla sklouznout na 9,2 miliónu barelů.

Boom ohledně těžby ropy v USA by tak mohl podle odhadů přesměrovat mezinárodní obchod s touto komoditou. Do roku 2035 by tak až 90 procent „černého zlata“ mohlo směřovat z oblasti Blízkého východu do Asie.

Jak připomněl hlavní ekonom IEA Fatih Birol, Spojené státy by měly do roku 2015 vystřídat Rusko rovněž na pozici největšího producenta zemního plynu. Rusko v říjnu těžilo 1,75 miliardy metrů krychlových plynu denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám