Hlavní obsah

Nad aerolinkami SAS se vznáší hrozba kolapsu, odejde 800 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Ztrátové skandinávské aerolinky SAS se snaží zabránit hrozbě kolapsu. Plán na snížení nákladů zahrnuje zrušení 800 pracovních míst, snížení mezd a prodej aktiv. Podnik se rovněž snaží získat nové půjčky.

Foto: Profimedia.cz

Aerolinky SAS bojují o přežití.

Článek

Společnost SAS, která zaměstnává kolem 15 000 lidí, od roku 2007 ani jednou nevykázala celoroční zisk. Firma se potýká s ostrou konkurencí ze strany nízkonákladových leteckých přepravců, jako jsou například aerolinie Ryanair.

SAS se nyní snaží získat půjčku kolem 3,5 miliardy švédských korun (asi 10 miliard korun) od sedmi bank a vlád Švédska, Dánska a Norska, které jsou akcionáři podniku. Podmínkou úvěru je však uzavření dohody o snižování nákladů s odbory a v některých zemích také souhlas parlamentu, napsala agentura Reuters.

„Vím, že žádáme zaměstnance o hodně, ale jiná cesta neexistuje. Doufám, že naši věrní zaměstnanci jsou ochotni bojovat o přežití SAS,“ uvedl generální ředitel podniku Rickard Gustafson.

Minulý týden ohlásila plány na snižování nákladů španělská letecká společnost Iberia. Ta hodlá v rámci restrukturalizace zrušit 4500 pracovních míst, což odpovídá téměř čtvrtině její celkové pracovní síly. Zaměstnanci Iberie se však proti restrukturalizačnímu plánu postavili a jsou připraveni stávkovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám