Hlavní obsah

Řecko řeší, jak na dluh. Vydá krátkodobé poukázky

Atény

Řecká vláda příští týden překlene nedostatek peněz ke splacení dluhu emisemi státních dluhopisů s extrémně krátkými lhůtami splatnosti. V úterý vydá čtyřtýdenní pokladniční poukázky v objemu 2,1 miliardy eur (53 miliard Kč) a emisi 13týdenních poukázek za jednu miliardu eur. Budou to papíry s nejkratšími lhůtami splatnosti od vypuknutí dluhové krize země v roce 2010.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řecko musí 16. listopadu splatit tříměsíční pokladniční poukázky v částce pěti miliard eur a původně počítalo, že na to bude moci použít nové peníze od mezinárodních věřitelů. Konečná doporučující zpráva inspektorů Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu však ještě nevyšla, takže nová tranše úvěru v částce 31,5 miliardy eur se zatím nebude moci uvolnit.

Náměstek ministra financí Christos Staikuras řekl, že hotovostní rezervy státu jsou téměř vyčerpané. Vláda je ale přesvědčena, že poptávka po nových poukázkách bude tak vysoká, že bude moci prodat vyšší objemy, než se plánuje. „Získáme pět miliard,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný řecký činitel.

Řecký parlament tento týden schválil nový plán úspor a reforem trhu práce a v neděli by měl schválit rozpočet na příští rok. Jeden z činitelů EU však řekl, že ministři financí eurozóny na pondělní schůzce zřejmě o uvolnění úvěru pro Řecko nerozhodnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám