Hlavní obsah

Zvýšení DPH se dotkne rodin s dětmi, důchodců i bohatých

– Praha

Na rok 2013 vláda připravila zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH). Naposledy hýbala se sníženou sazbu daně před rokem, a to z 10 na 14 procent. Vláda si tak hodlá na své příjmové straně opět polepšit. Základní sazba DPH se má od začátku nového roku zvýšit o jeden procentní bod z 20 na 21 procent a snížená sazba bude posunuta ze 14 na 15 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce lidé pocítí zvýšení sazby hlavně u potravin, léků, výdajů na bydlení a dalších nezbytných položek, bez kterých se nelze obejít. Rodiny tak budou muset opět osekat své výdaje a přemýšlet, za co utratí své peníze.

Jak uvedl pro Novinky analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank, vláda by si tak měla přijít odhadem na 24 miliard korun.

Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit jde hlavně o to, jak si zvýšení DPH lidé promítnou do své hlavy. „Spotřebitelská poptávka je už nyní slabá a další zvýšení cen je přinutí dále nahrazovat dražší zboží levnějším a omezovat své nákupy,“ uvedl Kozub pro Novinky.

Další brzda ekonomiky

Analytik rovněž upozornil na fakt, že zvýšené sazby DPH mohou dále brzdit českou ekonomiku. Kozub dále dodal, že už po loňském zvýšení snížené sazby z 10 na 14 procent lidé začali nakupovat levnější a méně kvalitní výrobky.

Analytik David Marek ze společnosti Patria Finance již ve středu uvedl, že průměrná rodina si v rámci vyššího DPH měsíčně bude muset připlatit asi 186 korun.

„Rok 2013 je rok zdražování, o to více dává smysl se dívat i na potenciální úspory napříč rodinnými i firemními výdaji. Doporučení je jednoduché, neberte první nabídku a snažte se je porovnávat s ostatními,“ doporučil Martin Špaček z portálu Sfinance.

Desetitisíce navíc za zdravotní pojištění

Podívejme se na několik ilustrativních příkladů, které vychází z výpočtů Sfinancí. Kvůli zavedení „solidární daně“ si například člověk s měsíčním platem 150 tisíc korun v roce 2013 připlatí každý měsíc 3465 korun, tedy 41 580 korun ročně.

Zrušení stropu pro maximální vyměřovací základ na pojistném se ho nedotkne. Tuto nepříjemnost však pocítí lidé, kteří vydělávají více než 200 tisíc korun a na zdravotním pojištění si tak ročně připlatí 81 tisíc korun.

Smutnit mohou důchodci i živnostníci

Pracující důchodci přijdou od nového roku o slevu na poplatníka. Ročně tak ztratí částku 24 840 korun. Řada z nich si tak rozmyslí, zda nebude lepší zůstat doma a pobírat jen starobní důchod.

Další schválené opatření se týká živnostníků uplatňujícím paušální výdaje. Ti ztratí možnost odečíst od daně slevu na manželku ve výši 24 840 korun a na dítě částku 11 604 korun.

Za pleny si rodiny připlatí

Na rodinném rozpočtu pocítí zvýšení také rodiny s malými dětmi. Dětské pleny se totiž přesunou ze snížené do základní sazby daně.

Ročně tak náklady na nezbytnou výbavu mnoha miminek vzrostou o 576 korun za předpokladu, že na jedno dítě je potřeba čtyři až pět plen denně.

Jak pocítíme zvýšeni DPH
KdoCo
lidé s nadprůměrnými příjmylidé s příjmy na 100 tisíc korun měsíčně budou odvádět v letech 2013–2015 dodatečnou sedmiprocentní daň
důchodcinižší růst důchodů v letech 2013–2015; pracující důchodci přijdou o daňovou slevu na poplatníka
živnostníciživnostníci uplatňující paušální výdaje přijdou o slevy na manželku a dítě; zemědělcům bude snížena vratka ze spotřební daně ze zelené nafty na rok 2013 a od roku 2014 dojde k jejímu úplnému zrušení
rodiny s dětmidětské pleny se přesunou ze snížené daňové sazby do základní; naopak zůstane zachován příspěvek na bydlení pro nízkopříjmové rodiny, stejně jako porodné na první dítě
všichnizrušení stropu pro placení zdravotního pojištění; zvýšení daně z převodu nemovitost ze tří na čtyři procenta; od roku 2016 sjednocení obou sazeb DPH na hodnotu 17,5 procenta

Reklama

Související články

Koalice ve Sněmovně prosadila zvýšení DPH

Sněmovna hlasy koaličních poslanců schválila vládní úsporný balíček. Ten počítá mimo jiné s tím, že DPH v příštím roce vzroste na 15 a 21 procent. S přijetím...

Výběr článků

Načítám