Hlavní obsah

Majitelé aut Hyundai a Kia chtějí miliardy kvůli chybným údajům o spotřebě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Majitelé automobilů Hyundai a Kia ve Spojených státech žalují výrobce kvůli chybným údajům o spotřebě pohonných hmot. Požadují odškodné 775 miliónů dolarů (asi 15,5 miliardy korun), jak uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její sesterská společnost Kia Motors v pátek přiznaly, že u více než miliónu vozů ve Spojených státech a Kanadě chybně uvedly příliš nízkou spotřebu. Slíbily zákazníkům finanční kompenzace za vyšší náklady na pohonné hmoty. [celá zpráva]

Chyby u 13 modelů Hyundai a Kia z modelových let 2011 až 2013 se pohybovaly mezi 0,2 litru až litrem na 100 kilometrů.

Podle odhadu ratingové agentury Moody's Investors Service budou tyto kompenzace automobilky stát 100 miliónů dolarů ročně. Žaloba však takovéto kompenzace považuje za nedostatečné a požaduje další peníze jako odškodné za sníženou hodnotu automobilů.

Akcie obou automobilek po zprávě o chybných údajích o spotřebě prudce oslabily. Investoři se bojí, že toto fiasko poškodí reputaci obou firem a povede k zastavení desetiletého růstu prodeje jejich vozů na americkém trhu.

Hyundai a Kia tvoří pátého největšího producenta automobilů na světě. Automobilky byly dříve považovány za výrobce levných vozů s nezajímavým designem. V posledních letech však zapracovaly na designu i kvalitě, a začaly tak výrazně zvyšovat prodej svých vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám