Hlavní obsah

Desítky tisíc demonstrantů v Aténách rozháněla policie slzným plynem

Atény
Aktualizováno

Na demonstraci proti úsporám se na náměstí v centru řeckých Atén sešlo asi 100 000 lidí. Před budovou parlamentu házeli kameny a zápalné lahve. Policie se protestující pokusila rozehnat slzným plynem a vodním dělem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty v ŘeckuVideo: Reuters

 
Článek

Lidem se nelíbí navrhované škrty, bez nich ale země nedostane další pomoc od mezinárodních institucí.

Řecký parlament večer těsnou většinou schválil úsporný balík škrtů a vyšších daní, který má pomoci uvolnit další mezinárodní finanční pomoc a odvrátit bankrot řecké ekonomiky těžce postižené krizí.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Policie demonstranty rozháněla slzným plynem.

Demonstraci svolaly velké řecké odbory, opoziční radikální levice a komunisté. "Pryč s politikou podrobování a ponižování," stálo na jednom z transparentů.

Střety začaly, když se skupina demonstrantů snažila prolomit zátarasy a dostat se do parlamentu. Několik set jich na policejní kordon házelo kameny a zápalné bomby. Policie proti nim použila vodní dělo - podle agentury Reuters k tomu došlo vůbec poprvé při protestech proti škrtům. Oblaka slzného plynu se šířila z náměstí a v přilehlé ulici plály nevelké požáry.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Demonstrant hází molotovův koktejl na policii.

Od úterý zemi sužuje také generální stávka, která narušila především leteckou a lodní dopravu. Ochromeny byly i zdravotní služby, lékárny zůstaly uzavřeny a nemocnice zajišťovaly jen nezbytnou lékařskou péči. Stávka narušila také chod některých bank, úřadů a justice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám