Hlavní obsah

Obilí a brambor bude letos podstatně méně, odhadují statistici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V letošním roce sklidí zemědělci daleko méně obilí, než tomu bylo před rokem. Sklizeň obilovin včetně kukuřice podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesne o 20,7 procenta na 6,56 miliónu tun. Takřka o pětinu se propadla letos i produkce brambor a méně je i cukrovky a píce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hektarový výnos u obilovin dosáhl 4,58 tuny, což proti loňskému roku znamená snížení o 1,09 tuny. Kukuřice na zrno sklidili pěstitelé 804 000 tun, to je bezmála o čtvrtinu méně než před rokem.

V odhadu nejsou zahrnuty ostatní obiloviny, jako jsou například čirok nebo proso, jejichž produkce je v tuzemsku mizivá.

Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy se do horší sklizně obilovin promítlo zejména sucho. "Některé regiony, jako například střední Čechy nebo jižní Morava, musely úrodu dokonce zaorávat," uvedl pro Novinky.

Sucho se podepsalo podle Pýchy na horší úrodě v rámci Evropy. Jedná se například o jihoevropské státy, Bulharsko nebo i Rusko. "Kvůli slabší evropské úrodě by ceny obilí mohly vzrůst, což by mělo dopad i na Česko," dodal.

Sklizeň brambor statistici odhadli na 657 000 tun, v tomto případě se jedná o meziroční pokles ve výši 18,4 procenta. Produkce cukrovky dosahuje 3,6 miliónu tun, což proti loňsku představuje snížení o 6,3 procenta.

Loňská úroda byla jednou z nejlepších v historii. Čeští zemědělci sklidili 8,285 miliónu tun obilí, v porovnání s rokem 2010 to bylo o 20,5 procenta více. O čtvrtinu vzrostla i úroda cukrovky a brambor. Naopak výrazně méně než v roce 2010 se urodilo ovoce a chmele.

Reklama

Výběr článků

Načítám