Hlavní obsah

Řecko drtí dvoudenní stávka, veřejná doprava prakticky neexistuje

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Minimálně desítky tisíc lidí v krizí drceném Řecku vstoupily do 48hodinové stávky na protest kvůli úsporným opatřením prosazovaným vládou. Síla této demonstrace způsobila výrazné narušení veřejné dopravy, jak informují jednotlivé světové agentury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku začala 48hodinová stávkaVideo: Reuters

 
Článek

Stávku svolaly na desátou hodinu dopolední dva největší odborové svazy v zemi a do ulic v hlavním městě Aténách nebo v Soluni se vydali zaměstnanci soukromého i veřejného sektoru. V Aténách se prakticky zastavila doprava, neboť stávkují i řidiči autobusů nebo taxikáři. Nejezdí ani příměstské vlaky, tramvaje nebo trajekty mezi jednotlivými ostrovy.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti v centru Atén

Přerušena byla dokonce na tři hodiny i letecká doprava. Zavřené zůstaly školy, mnohé úřady nebo soudy a banky. V nemocnicích funguje pouze pohotovostní služba.

Foto: Reuters

Demonstrace jsou v Řecku na denním pořádku.

Demonstranti vyjadřují nesouhlas s nejnovějším balíkem úsporných opatření, který mimo jiné obsahuje škrty ve starobních důchodech nebo ve mzdách zaměstnanců ve veřejném sektoru. Řecký parlament by měl o novém návrhu úspor hlasovat ve středu.

Vláda premiéra Antonise Samarase zoufale potřebuje toto utahování opasků prosadit, aby mohly Atény obdržet další část z životně důležitého mezinárodního úvěru ve výši 31,5 miliardy eur (asi 795 miliard korun).

Pokud by z jakéhokoli důvodu Řecko na tyto peníze nedosáhlo, velmi vážně hrozí jeho státní bankrot a opuštění 17členné eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám