Hlavní obsah

Nissan zvýšil zisk, v Číně a v Evropě ale očekává problémy

Tokio

Japonská automobilka Nissan Motor vytvořila ve druhém čtvrtletí fiskálního roku končícího na konci září 2013 čistý zisk 106 miliard jenů (asi 26,1 miliardy korun). Meziročně se jedná o osmiprocentní nárůst. Firma ale byla nucena zhoršit celoroční výhled svých zisků až o 20 procent, informoval server BBC.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Důvodem je pokles zájmu o její výrobu v Číně i přetrvávající problémy v Evropě. Japonská automobilka očekává za celý rok zisk 320 miliard jenů v porovnání s předchozím odhadem 400 miliard jenů.

Spor mezi Japonskem a Čínou o neobydlené ostrůvky ve Východočínském moři je jedním z důvodů, proč má automobilka v Číně potíže. Nárok na ostrovy si vedle Japonska a Číny dělá i Tchaj-wan. Pod kontrolou je teď má Japonsko.

Stejné problémy, jaké kvůli sporům o ostrovy v Číně pociťuje Nissan, mají i další japonské firmy. Číňané jejich produkci bojkotují a někdy sahají i k násilí. Právě Nissan se v Číně ze všech japonských automobilek angažuje nejvíce. Například v září činil pokles prodeje aut značky Nissan v nejlidnatější zemi světa až 35 procent. Vyšší odbyt firma ve druhém čtvrtletí naopak zaznamenala ve Spojených státech a také v Indonésii a v Indii.

Nissan se tak připojil k další japonské automobilce Honda Motor, která byla rovněž nucena odhad zisku snížit kvůli situaci v Číně. Poptávka po autech Nissan, Honda a Toyota se kvůli protestům snížila už asi na polovinu, problémy přitom nejvíce pociťuje Nissan. Čína se na prodeji jeho aut podílí zhruba 27 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám