Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil s přebytkem 31,6 miliardy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka byl v září v přebytku 31,6 miliardy korun, což je meziročně o 9,2 miliardy korun víc. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dnešní číslo bylo nejlepším zářijovým výsledkem minimálně od roku 2009. Jedná se zároveň o druhý nejvyšší přebytek letošního roku,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin s tím, že výsledek je příjemným překvapením.

V meziročním vyjádření vývoz vzrostl o 0,6 procenta, ale dovoz naopak klesl o 3,3 procenta. Tento fakt jen podle Volfa potvrzuje dlouhodobý trend – nízkou aktivitu v ekonomice. Jak uvedl předseda Exportérů Jiří Grund, zářijový přebytek lze považovat i vzhledem k ekonomické situaci za velmi dobrý výsledek.

„Tempo růstu vývozu sice dále výrazně zpomaluje, ale i přesto se daří exportérům prosadit se na zahraničních trzích a držet kladné saldo zahraničního obchodu,“ sdělil Grund.

Nejvíce se dařilo průmyslovému spotřebnímu zboží, strojům a dopravním prostředkům. Do kladných čísel se dostal i obchod se surovinami, nápoji a tabákem. „Česká ekonomika, která je vysoce závislá na exportu, trpí tím, že zahraniční poptávka je stále nízká. Důvodem jsou ekonomické problémy Evropy,“ shrnul Volf.

Podle analytika Jiřího Škopa z Komerční banky by celková bilance zahraničního obchodu měla letos dosáhnout rekordního přebytku ve výši 298,7 miliardy korun, v roce 2013 očekává další zlepšení o zhruba sedm miliard korun. I podle Grunda by měl být přebytek zahraničního obchodu rekordní a měl by atakovat 300miliardovou hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám