Hlavní obsah

Řecko a Portugalsko chtějí radu od Světové banky, jak se vypořádat s krizí

Mexiko

Řecko a Portugalsko požádaly Světovou banku o odborné poradenství v jejich hluboké dluhové krizi. Oznámil to v neděli večer šéf Světové banky Jim Yong Kim na zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20. Je to v posledních desetiletích poprvé, co se na banku, která má pomáhat chudým zemím světa, obrátily vyspělé státy.

Foto: Reuters

Šéf Světové banky Jim Yong Kim

Článek

„S Portugalskem i Řeckem jsme ve velmi raných fázích diskusí,“ řekl Kim novinářům. „Za několik dalších týdnů budeme mít více podrobností o tom, co budeme dělat,“ dodal šéf banky.

Řecko a Portugalsko nyní přežívají na záchranných úvěrech od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, jejichž podmínkou je snižování rozpočtových deficitů a ekonomické reformy. Kim poukázal na zkušenosti, kterou má jeho instituce z poskytování technické pomoci Jižní Koreji a Indonésii v krizi na konci 90. let.

U Řecka by se pomoc Světové banky měla zaměřovat na další zlepšování podmínek pro podnikání v zemi, role banky v případě Portugalska je zatím nejasný, uvedla agentura Reuters.

Řecko v poslední výroční zprávě Světové banky o vývoji podnikatelského klimatu ve světě pod názvem Doing Business Report vykázalo ze 185 sledovaných zemí jedno z nejvýraznějších zlepšení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám