Hlavní obsah

Kalousek nechal seškrtat rozpočet o 41 miliard, šetří na dopravě a školách

– Praha • Aktualizováno

Vláda se na svém pondělním zasedání hodlá zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok. Podle něj by měl být zachován schodek ve výši 100 miliard, příjmy i výdaje by se však měly snížit o celých 41 miliard korun. Méně peněz poputuje například na vědu a výzkum, výstavbu dopravní infrastruktury, platy učitelů nebo na spolufinancování programů z fondů EU.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09)

Článek

Vláda musí nový rozpočet předložit poslancům do 23. listopadu. Návrh zohledňuje nové odhady vývoje ekonomiky a zároveň nepočítá s dopady daňového balíčku, jehož schválení ve Sněmovně není jisté. Balíček mimo jiné předpokládá zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent, což odmítá několik poslanců ODS.

V případě spolufinancování fondů EU navrhuje MF snížit příští příjmy z rozpočtu EU o 16,5 miliardy korun. Současně budou sníženy i výdaje o stejnou částku. Výdaje na vědu a výzkum navrhuje snížit příští rok o 2,7 miliardy korun a v dalších dvou letech o 2,5 miliardy korun. Ministerstvo školství by mělo dostat o 0,5 miliardy méně. Jde o peníze, které byly určeny na zvýšení platů učitelů a další neinvestiční výdaje.

Ministerstva by měla přijít o stamilióny

O 1,1 miliardy korun méně dostane podle návrhu příští rok ministerstvo vnitra. V případě ministerstva dopravy navrhuje MF snížit výdaje o 1,571 miliardy korun. Dále navrhuje snížení dotace pro Státní fond dopravní infrastruktury o pět miliard korun na financování akcí.

Dále klesnou například o 480 miliónů korun výdaje pro Generální finanční ředitelství a Generální ředitelství cel o 480 miliónů korun. Ministerstvo kultury dostane zřejmě o 300 miliónů méně. Ty byly určeny k posílení dotačních programů na záchranu a obnovu kulturních památek. Ministerstvo životního prostředí dostane o 200 miliónů méně na financování národních programů.

Škrty jsou opravdu odvážným vtipem
Předsedkyně LIDEM Karolína Peake

Nový návrh rozpočtu zkritizovala opoziční ČSSD ústy Jiřího Dienstbiera. Návrh je podle něj vyděračský a v příštích letech by Českou republiku zcela spolehlivě zničil. Každý zodpovědný člen vlády včetně premiéra by měl podle něj takový návrh odmítnout.

Jisté obavy vyslovila i předsedkyně koaliční LIDEM Karolína Peake. Škrty se totiž mají dotknout resortu dopravy, kterému šéfuje její spolustraník Pavel Dobeš. „Škrty v rozpočtu ministerstva dopravy v této výši jako výsledek rebelie v ODS je opravdu odvážným vtipem," uvedla.

Zároveň však dodala, že teprve hlasování Sněmovny v průběhu týdne ukáže, zda budou drastické škrty skutečně potřeba. "Pokud ale konsolidační balíček neprojde, čekají nás nejen tyto škrty. Čeká nás podstatě nemožnost vládnout bez zadlužování," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám