Hlavní obsah

Na krach velké banky není svět připraven, varuje německý bankéř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Svět zatím není dostatečně připraven na kolaps velké systémové banky a plán, podle něhož by se v takové situaci postupovalo, ještě neexistuje. Německému listu Die Welt to v rozhovoru řekl člen německé centrální banky Andreas Dombret. Vypracování takového plánu si podle něj vyžádá ještě nějaký čas.

Foto: Profimedia.cz

Deutsche Bundesbank

Článek

„Zatím nemáme reálné řešení pro banky, které jsou příliš velké na to, aby vlády mohly jen tak dovolit jejich kolaps,“ řekl Dombret. Plán, na němž se nyní pracuje, by měl zaručit, že i velká banka bude moci vyhlásit bankrot a neohrozit celý systém. Ušetřeni by měli být i daňoví poplatníci.

„Abych byl upřímný, tak vlastně nejsme na kolaps důležité banky připraveni lépe, než jsme byli připraveni před finanční krizí,“ dodal bankéř. Doufá prý ale, že zásadní posun by mohl nastat během dvou až tří let.

Začalo to Lehman Brothers

Plán, jak se vypořádat s otázkou „too big to fail“, je přitom jedním z hlavních úkolů, které vyvstaly po finanční krizi v roce 2008. Tehdy vyhlásila bankrot obří americká banka Lehman Brothers, která byla jedním z pilířů Wall Street. Jejich kolaps měl nedozírné následky na celou globální ekonomiku.

Od roku 2008 vlády ve více zemích světa byly nuceny použít peníze daňových poplatníků, aby zabránily pádu dalších systémových bank. Hrozilo totiž, že světová finanční architektura upadne do ještě většího chaosu, než jaký způsobil kolaps banky Lehman Brothers.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám