Hlavní obsah

Číňané koupili část londýnského letiště Heathrow

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čínský státní investiční fond China Investment Corporation (CIC) koupil deset procent akcií londýnského letiště Heathrow. Cena dosáhla 725,8 miliónu dolarů (asi 14,1 miliardy korun), jak uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Runway 27R, letiště Londýn-Heathrow

Článek

Fond CIC byl založen v roce 2007 a spravuje část ohromných čínských devizových rezerv. Zpočátku investoval do malých podílů ve veřejně obchodovaných společnostech, v současné době se už ale pouští do větších přímých investic.

Téměř poloviční podíl, konkrétně 49,99 procenta, drží v Heathrow španělská společnost Ferrovial. Právě od ní a od dalších investorů fond CIC svůj desetiprocentní podíl odkoupil.

Jak uvedl server BBC, Velká Británie v porovnání s ostatními západními zeměmi nejeví až takové obavy ze vstupu Číny do její ekonomiky. "Je třeba říci, že Spojené království má mnohem otevřenější vztah s Čínou oproti mnoha jiným velkým ekonomikám," nechal se slyšet manažer Stephen Joske z penzijního fondu Australia Super se sídlem v Pekingu. Podle něj v mnoha případech politika poškozuje ekonomický rozvoj, z něhož těží obě strany.

Pro zajímavost, dvacetiprocentní podíl v Heathrow koupil v srpnu katarský fond Qatar Holdings. V současné době se ke kontraktu mají vyjádřit příslušné evropské regulační orgány.

Investice po celém světě

Šéf čínského fondu už na konci loňského roku avizoval, že CIC hodlá ve Spojených státech i v Evropě investovat do energetických, vodních, dopravních a dalších infrastrukturálních projektů. Jeho slova potvrzuje skutečnost, že CIC hned v lednu koupil 8,7procentní podíl v londýnské Thames Water Utilities za 276 miliónů liber (asi 8,6 miliardy korun).

Čínský fond také získal podíly ve francouzské ropné a plynárenské společnosti GDF Suez, v ruské těžební firmě Polyus Gold, v australské Horizon Roads, která provozuje mýtný systém, a v dalších společnostech v Jihoafrické republice, Kanadě, Vietnamu a Brazílii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám