Hlavní obsah

Ekonomika příští rok poroste pomaleji, ohlásila ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká národní banka (ČNB) slovy svého guvernéra Miroslava Singera zhoršila v nové prognóze odhad vývoje ekonomiky v příštím roce. Hrubý domácí produkt by měl růst o 0,2 procenta, předchozí odhady počítaly s růstem o 0,8 procenta. Pro letošní rok ČNB nadále vidí pokles ekonomiky na 0,9 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

„Česká ekonomika letos klesne vlivem výrazného zpomalení zahraniční poptávky a celkově utlumené domácí poptávky,“ uvedl Singer s tím, že k nějakému znatelnějšímu tempu růstu, odhadem o 1,9 procenta, se Česko dostane až v roce 2014.

ČNB tak následuje ministerstvo financí, které v říjnové prognóze zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. [celá zpráva]

Inflace se bude kvůli plánovaným daňovým změnám podle ČNB pohybovat lehce nad dvouprocentním inflačním cílem. Pokud jde o korunu, ta by se k euru měla pohybovat v roce 2013 i 2014 nad pětadvacetikorunovou hranicí.

Případná rizika odhadovaného ekonomického vývoje jsou podle Singera celkově vyrovnaná. „Vysoká nejistota panuje okolo rozpočtových konsolidačních opatření v příštím roce a jejich dopadů do ekonomiky,“ připomněl guvernér.

Reklama

Výběr článků

Načítám