Hlavní obsah

Ekonomika se bude vzpamatovávat pomaleji, odhaduje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí (MF) v nové makroekonomické prognóze zhoršilo odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt klesnout o jedno procento a příští rok růst o 0,7 procenta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

V předchozí červencové prognóze MF počítalo letos s poklesem o půl procenta a příští rok s růstem o jedno procento. Odhady MF počítají se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty příští rok o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

„Předpokládáme, že růst HDP ve výši 0,7 procenta prognózovaný nejnovější predikcí bude v roce 2013 znamenat pokles příjmů státního rozpočtu ve výši čtyři až pět miliard korun. Nový rozpočet předložený ministerstvem financí bude s tímto vlivem počítat,“ uvedl mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Odhad vývoje ekonomiky podle ministerstva ovlivnil mimo jiné očekávaný pokles spotřeby domácností. Ta by měla klesnout letos o tři procenta a příští rok o 0,5 procenta. V červenci úřad počítal letos s poklesem o 2,2 procenta a příští rok s mírným růstem.

V roce 2014 počítá MF s růstem HDP o 1,9 procenta a v roce 2015 se zvýšením výkonu ekonomiky o 2,6 procenta. Ministerstvo v prognóze zvýšilo pro letošní rok odhad vývoje inflace, naopak pro rok 2013 jej snížilo. Průměrná výše inflace by měla být letos 3,3 procenta a v roce 2013 pak 2,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám