Hlavní obsah

Německo hlásí nejrychlejší růst mezd za téměř čtyři roky

– Berlín
Novinky, pit

Mzdy u našich německých sousedů zaznamenaly v červenci nejrychlejší nárůst za téměř čtyři roky. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že jde o ostrý kontrast v porovnání se snižováním platů a rušení pracovních míst ve většině zemí 17členné eurozóny.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle údajů spolkového statistického úřadu tamní mzdy vzrostly za červenec meziročně o 3,2 procenta. To je nejvyšší nárůst od října 2008, kdy stouply o 3,4 procenta.

Mzdový nárůst tak převyšuje míru inflace, která se pohybuje kolem dvouprocentní hranice. Navíc se dá očekávat, že němečtí spotřebitelé budou víc utrácet, čímž Německo prostřednictvím dovozu podpoří hospodářství svých evropských partnerů.

Přestože Němci tradičně spíše šetří, než utrácejí, právě aktivity spotřebitelů pomohly německé ekonomice za první tři měsíce letošního roku v růstu o 0,5 procenta. Spotřebitelská nálada navíc vzrostla na nejvyšší úroveň za více než pět let.

Rainer Bispinck, vedoucí mzdových archivů z Nadace Hanse Böcklera, očekává za celý letošní rok růst mezd o 2,7 procenta. V loňském roce to bylo „jen“ o 1,5 procenta. Podle statistik se ale v letech 2001 až 2009 snížily reálné mzdy v Německu o 6,3 procenta, což největší ekonomice eurozóny pomohlo zatím bez větších problémů proplouvat úskalími finanční a dluhové krize.

Německo tak bylo jedinou evropskou zemí, kde mzdy v prvním desetiletí nerostly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám