Hlavní obsah

Ve Španělsku se maloobchodníkům dramaticky propadly tržby po zvýšení DPH

Novinky, pit
Madrid

Další ranou do týlu už tak pochroumané španělské ekonomiky se stalo zářijové zvednutí daně z přidané hodnoty (DPH). Kvůli tomu totiž maloobchodní tržby v této pyrenejské zemi poklesly o 10,9 procenta, což je nejstrmější propad za posledních šest let. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje tamního statistického úřadu.

Foto: Reuters

Protesty ve Španělsku proti úsporným opatřením vlády nejsou ničím výjimečným.

Článek

V srpnu činil pokles tržeb v maloobchodu „jen“ dvě procenta. Jedná se už o 27měsíční propad v řadě. V tomto údaji se odráží celkové potíže španělské ekonomiky, která se nachází v druhé recesi během tří let. Podle vládních odhadů by měla španělská ekonomika zaznamenat růst až ke sklonku následujícího roku, o čemž však mnozí ekonomové pochybují.

„Zatím nejsou patrné žádné náznaky, že by se krize zmírňovala,“ sdělil ekonom společnosti Nomura Silvio Peruzzo. Podle něj souhrnná ekonomická čísla naznačují prudký pokles, pokud jde mimo jiné i o domácí poptávku.

Zemi navíc sužuje vysoká nezaměstnanost, která se pohybuje okolo 25 procent. Španělsko tak drží nelichotivý prim, neboť je to největší míra nezaměstnanosti v rámci 27členné Evropské unie. Navíc se dá očekávat, že nadále poroste.

Počátkem září zvedla španělská vláda v čele s premiérem Marianem Rajoyem sazbu DPH u většiny zboží o tři procentní body na 21 procent. Jde o jedno z opatření, která mají srazit vysoký rozpočtový schodek.

Reklama

Výběr článků

Načítám