Hlavní obsah

Toyota pokukuje po rekordu v prodejích, navzdory problémům v Číně

Tokio

Japonská automobilka Toyota Motor navzdory poklesu poptávky v Číně nadále předpokládá, že letos dosáhne rekordního prodeje. Uvedl to výkonný viceprezident společnosti Jukitoši Funo. Dodal, že problémy v Číně budou kompenzovány růstem na jiných trzích.

Foto: Nicky Loh, Reuters

Toyota by letos ráda vykázala rekordní prodeje.

Článek

Funo připustil, že dosažení plánovaného prodeje 9,76 miliónu vozů bude kvůli situaci v Číně obtížnější. Vyjádřil však přesvědčení, že prodej překoná dosavadní rekord 9,37 miliónu automobilů z roku 2007. „Tržby Toyoty budou navzdory Číně rekordní,“ řekl.

Toyota minulý týden oznámila, že v prvních třech čtvrtletích roku zvýšila prodej o 28 procent na 7,4 miliónu vozů. Vrátila se tak do čela světového automobilového trhu, když předstihla amerického konkurenta General Motors. Ten podle agentury AP zvýšil prodej o 2,5 procenta na 6,95 miliónu vozů.

V Číně propad o polovinu

Toyota se však nyní potýká s klesající poptávkou v Číně. Její prodej na čínském trhu se v září meziročně propadl o téměř 49 procent. V Číně se minulý měsíc konala řada protijaponských demonstrací. Protesty se místy zvrhly v násilí, rabování a zapalování obchodů. Za protesty stojí spor kolem neobydlených ostrovů, na něž si činí nárok Peking i Tokio.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám