Hlavní obsah

Antimonopolní úřad trestá Karlovarské minerální vody

KARLOVY VARY

Karlovarským minerálním vodám (KMV) hrozí desetimiliónová pokuta od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Řekl to předseda představenstva společnosti Antonio Pasquale. Úřad podle něj firmě vytýká některé kroky, které podnikla předloni při fúzi se společností Poděbradka. Kromě pokuty úřad nařídil KMV do 90 dnů prodat zbylé akcie Poděbradky.

Článek

"Odvoláme se k Nejvyššímu správnímu soudu," řekl Pasquale. Důvody, které vedly k rozhodnutí o udělení pokuty, v pondělí antimonopolní úřad odmítl upřesnit. Potvrdil pouze, že ve věci vydal prvostupňové, dosud nepravomocné rozhodnutí.

"Po nabytí právní moci tohoto rozhodnutí poskytne úřad bližší informace," řekl bez bližších podrobností ředitel tiskového odboru úřadu Kristián Chalupa.

Sloučení KMV, Poděbradky a Hanácké kyselky odmítl ÚOHS loni kvůli hrozbě, že by uskupení ovládlo 80 procent trhu. KMV podaly proti zamítnutí fúze soudní žalobu. Řízení je nyní vedeno u Nejvyššího správního soudu a dosud nebylo vydáno rozhodnutí.

Pondělní rozhodnutí ÚOHS proto představitele KMV překvapilo. "Máme za to, že se mělo nejprve vyčkat rozhodnutí Nejvyššího správního soudu," řekl Pasquale. Pokutu by firma měla zaplatit do 15 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí úřadu. "Podáme rozklad, tato lhůta tedy začne běžet až v případě jeho zamítnutí," upřesnil mediální zástupce KMV Michal Donath.

Ctějí posílit před vstupem do EU

Původně 100 procent akcií Poděbradky koupily KMV předloni za 275 miliónů korun. V Hanácké kyselce KMV drží 35 procent, za něž zaplatily 120 miliónů Kč. Loni v březnu ÚOHS fúzi zamítl. V červnu pak 49 procent akcií Poděbradky KMV prodaly zpět předsedovi představenstva Poděbradky Jaroslavu Pečenkovi, který KMV před dvěma lety 50 procent akcií firmy prodal. KMV tak zůstal majoritní podíl 51 procent.

"Antimonopolní úřad nám vytýká, že jsme 49 procent akcií prodali. V zákonné lhůtě jsme to ale ÚOHS sdělili, a nijak nereagovali," řekl Pasquale. "V případě nesrovnalostí měli odpovědět, a ne mlčet. Nereagovali zhruba osm měsíců," dodal.

Antimonopolní úřad podle Pasqualeho firmě vytýká také to, že jmenovala zástupce do představenstva a správní rady Poděbradky a že valná hromada schválila účetní závěrku. "To je ale ze zákona povinnost," upozornil.

Cílem fúze bylo podle Pasqualeho zvýšit konkurenceschopnost celé skupiny s ohledem na vstup ČR do EU. "Na evropském trhu působí velké skupiny, malé přežívají těžko. Bohužel se zřejmě nebudu mýlit, když řeknu, že po vstupu do EU hodně malých podniků bude muset ukončit činnost," řekl. "Trochu si to tedy protiřečí, když ČR na jedné straně vynaložila nemalé prostředky na přilákání nových investorů a na druhé straně nenechá zdravé podniky, aby se s výhledem na vstup do EU posílily," dodal.

Připomněl, že KMV do rozvoje a modernizace podniku na Karlovarsku investovaly v posledních 13 letech už téměř 4,5 miliardy korun. Firma zaměstnává přibližně 500 pracovníků. Její loňský obrat činil zhruba 4,5 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst asi o deset procent. Výši loňského zisku firma zveřejní až po schválení valnou hromadou. "Měl by ale být o něco vyšší než předloni," řekl Pasquale. Čistý zisk společnosti v roce 2002 činil 492,88 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám